Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği nedir?
Farklı türlerdeki verilerin (görüntü, ses, metin, video, sensör vb.) toplanma, işlenme, entegrasyon, dönüşüm ve erişim süreçlerinin iyileştirilmesi için çözümler geliştiren bir disiplindir.
Bir yandan makineleri daha faydalı hale getirmeye, diğer yandan da insanı ve zekayı daha iyi anlamaya çalışan bir disiplindir.
Mezunlar hangi sektörlerde çalışıyor?
Bilginin üretildiği ve kullanıldığı sektörlerin (yani tüm sektörlerin) başlamış olan yapay zeka dönüşümüne dahil olması rekabetten kopmamak için kaçınılmaz görünüyor. Dahası bu dönüşüm bir sefer yapılıp tamamlanacak bir süreç değil. Çünkü yapay zeka en hızlı değişen alan. Yeni yaklaşımlar ve yöntemler çıktıkça bu dönüşüm ve değişim sürekli hale gelecek.
İşte her sektörde tanık olacağımız bu dönüşüm süreçlerini gerçekleştirecek, yönetecek, yön verecek kişiler ise sizler olacaksınız.
Hangi alanlarda araştırma yapılıyor?
Heyecan verici bu alandan birkaç örnek:
Fiziksel dünyayı algılayıp orada iş gören robotik ve otonom sistemler
Algılarımızı değiştiren, genişleten sanal ve arttırılmış gerçeklik
İnsanın dil anlama yetisini, bilgileri depolama ve geri çağırma süreçlerini, çıkarım yapma, problem çözme kabiliyetlerini makineler üzerinde taklit eden dil modelleri
Çok kipli (görüntü, ses, metin vb.) algıya sahip sanal asistanlar
Kararların, işlerin giderek daha çok makinelere bırakılacağı bir dünyada bunun yol açabileceği ekonomik, hukuki, ahlaki sonuçlar ve gerekli standartlar, düzenlemeler
Demokrasiye ve siber sistemlerin güvenliğine yönelik saldırılarda yapay zeka sistemlerinin kullanımının yol açabileceği sonuçlar ve gerekli önlemler
Bilgisayar mühendisliğinden farkı nedir?
Bilgisayar mühendisliği müfredatlarında yapay zeka ve veri bilimine dair dersler bulunmaktadır. Bununla birlikte son dönemde yaşanan gelişmeler, tüm sektörlerin yapay zeka dönüşümü geçireceğini ve bu dönüşümü gerçekleştirecek iş gücünün bu alana özel, derinlemesine bilgi ve donanım sahibi bireyler olması gerektiğini göstermektedir.
Bu sebeple yapay zeka ve veri bilimine dair konuları çok daha geniş ve kapsamlı biçimde müfredatında bulunduran, bu sayede dönüşümü en iyi biçimde gerçekleştirip yönetecek yön verecek bireylerin yetiştirilmesi amacıyla Yapay zeka ve veri mühendisliği bölümleri kurulmaya başlanmıştır.
Günümüzün en heyecan verici ve sınırları zorlayan çalışma alanına davetlisiniz.